CN Flex
Image default
Gezondheid

Rug Kraken

Rug kraken Herkenbaar? Raap je een papiertje van de grond en vervolgens schiet het je in je rug. Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken voor een pijnlijke rug aan te wijzen. De gevolgen blijven echter vervelend en pijnlijk. Gelukkig kan deze pijn (of stijfheid) goed door een fysiotherapeut worden verholpen. De rug kan worden “gekraakt”. Een rug kraken maakt meestal deel uit van een bredere behandeling. Het laten kraken van de rug heeft twee grote voordelen. Enerzijds wordt de pijn verlicht, anderzijds kan kun je je rug na het kraken soepeler bewegen. Welke behandelvorm het beste bij jouw klachten, situatie en eventuele beperkingen past, zal de fysiotherapeut of de manueel therapeut uiteraard bekijken en met je bespreken. Behalve kraken, beheerst de therapeut uiteraard meerdere behandeltechnieken en wordt er altijd gekozen voor de meest passende of meest effectieve behandelmethode. Daar vaart jouw pijnlijke rug wel bij.

Kraken, wat is dat precies?

Kraken wordt ook wel een cavitatie genoemd. Het “krakende” geluid ontstaat wanneer twee gewricht soppervlaktes snel van elkaar af worden bewogen. Daardoor ontstaat er in de gewrichtsvloeistof een vacuüm (luchtdruk) tussen deze twee gewrichtsoppervlaktes en worden er kleine luchtbelletjes gevormd. De vorming van deze luchtbelletjes in het gewricht en het weer knappen ervan resulteert in het krakende, knakkende of knappend effect. Het geluid betekent gelukkig niet dat er schade ontstaat.

Is een rug kraken gevaarlijk?

Het kraken van een rug wordt altijd door iemand met kennis van zaken uitgevoerd, in dit geval een geschoolde en goed onderlegde manueel therapeut. Na een indicatie van of een screening door deze therapeut, is er aan het kraken nagenoeg geen risico verbonden. De therapeut weet ook precies hoe vaak er mag worden gekraakt. Uiteindelijk is het niet de bedoeling dat het kraakbeen overmatig slijt, met pijn of mogelijke peesscheuren of gescheurde banden tot gevolg.