CN Flex
Image default
Financieel

Banken investeren met risico om winst te maken

De banken hebben een verdienmodel, dit is gericht op de lange termijn en het opbouwen van vermogen. De miljarden die ze bezitten worden weer uitgeleend aan bijvoorbeeld grote bedrijven en particulieren die een huis willen kopen. Feitelijk geeft de bank dus meer geld uit dan ze daadwerkelijk bezitten. Feit is dat de banken tegelijkertijd vermogen opbouwen door rente en het onderpand van de klant. Omdat de bank bezit als onderpand hebben en profiteren van rente op leningen, de financiële liquiditeit neemt toe.

Vertrouwen van de klant cruciaal

Het vertrouwen van klanten is zeer belangrijk voor banken. Hoe meer geld er gespaard wordt, hoe meer geld de bank kan uitlenen, lees rente innen en vermogen vergroten. Hierbij investeren banken in risicovolle aandelen om meer winst te maken. De scenario’s waar de bank op schetst zijn positief, wanneer de beurs klapt of klanten al het geld opnemen, gaat een bank failliet. De economie is de afgelopen jaren alleen maar gestegen, de kans op financiële malaise is klein. De kans op een bankencrisis in Nederland is klein, dit vanwege de aangescherpte strenge Europese wetgeving. Omdat sommige banken in het verleden grote fouten hebben gemaakt zijn de regels nu veel strenger geworden.

Het vertrouwen van de klanten wordt extra aangewakkerd doordat klanten ook worden voorzien van een garantie op hun geld. Deze garanties staan ook wel bekend als het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel. Deze stelsels zorgen er samen voor dat klanten vanv banken altijd gegarandeerd zijn van een gedeelte van het geld tot een maximum van €20.000 bij het beleggerscompensatiestelsel en tot een maximum van €100.000 bij het depositogarantiestelsel

Wanneer heb je recht op een depositogarantie?

Banken die aangesloten zijn bij De Nederlandsche Bank vallen onder het depositostelsel. Iedere rekeninghouder is gedekt, tenminste wanneer deze een vergunning heeft van De Nederlandsche Bank. Kijk dus goed na of de bank aangesloten is bij DNB. Alle bekende Nederlandse banken vallen hier sowieso onder. Geld verspreiden op Europese rekeningen is dus echter ook een mogelijkheid. Zowel particulieren, bedrijven als stichtingen komen in aanmerking.

https://beter-beleggen.nl/