CN Flex
Image default
Financieel

Geld lenen? Welke lening past bij jou?

Je hebt geld nodig, maar je hebt niet het vermogen om een grote aankoop te doen. Onder grote aankoop verstaan wij bijvoorbeeld huizen en panden, auto’s, grote verbouwingen en dure studies. Voor deze zaken kun je geld lenen, maar er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen. De grote vraag is dan ook welke lening het beste bij je past. Een financieel adviseur of de kredietverstrekker kan je hier meer informatie over geven en in onze blog zetten we de verschillende vormen voor je op een rijtje.

Met een hypotheek geld lenen voor een huis of pand

De hypotheek is natuurlijk een vorm die veel mensen kennen en een hypotheek is ook feitelijk niets meer of minder dan een lening. Je kunt geld lenen om een huis of een pand te kopen en je moet over een vastgestelde periode het geleende bedrag maandelijks aflossen. Uiteraard betaal je ook rente over het geleende bedrag. Daarnaast is de ene hypotheek de andere niet. Er zijn verschillende hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen. Welke hypotheek het beste bij je past is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt dan ook het beste advies inwinnen bij een erkende hypotheekadviseur.

Persoonlijke lening voor grote aankopen

Een kredietverstrekker of een bank kan je een persoonlijke lening geven. Op basis van je inkomen en woonsituatie kun je een maximaal bedrag aan geld lenen. Je krijgt het bedrag dat je kiest in één keer op je rekening gestort en je geeft aan binnen hoeveel jaren je het bedrag weer wilt aflossen. Je betaalt maandelijks een deel terug en je betaalt uiteraard ook rente over het geleende bedrag. De maandelijkse aflossing kun je niet opnieuw opnemen. Een voordeel van een persoonlijke lening is dat je bijvoorbeeld het bedrag verspreid over 5 jaren mag terugbetalen en je betaalt ook een vaste rente.

Geld lenen? Doorlopend krediet voor financiële ademruimte

Ben je op zoek naar financiële ruimte als je bijvoorbeeld even minder inkomsten hebt of wil je een wat duurdere aankoop doen, zoals een nieuwe laptop? Dan kun je ook kiezen voor een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet heeft doorgaans een looptijd van maximaal 3 jaar en het grote voordeel is dat je de bedragen die je hebt afgelost ook weer kunt opnemen. Je krijgt het bedrag ook niet op je rekening gestort, maar je bepaalt zelf hoeveel geld en wanneer je het bedrag opneemt. Een nadeel van een doorlopend krediet is wel dat je vaak te maken krijgt met variabele rentes die je over het geleende bedrag moet betalen.

Is een krediet op een credit card ook geld lenen?

Feitelijk is het krediet op een credit card geen lening, maar hier zit wel een maar aan. Als je ervoor kiest om het uitgegeven bedrag in één keer terug te betalen wordt het krediet niet als geld lenen gezien. Het wordt een lening op het moment dat je kiest voor gespreid betalen. En logischerwijs betaal je dan ook rente over het geleende bedrag. Bovenop de jaarlijkse kosten die je voor het gebruik van een credit card betaalt. Bekijk direct de mogelijkheden op Geld.nl.