CN Flex
Image default
Woningen

Veel gestelde vragen over hypotheken

Als je een huis wilt gaan kopen en daarvoor een hypotheek moet afsluiten, dan heb je waarschijnlijk wel wat vragen. Nu kun je voor hypotheekadvies in Apeldoorn bijvoorbeeld terecht bij een hypotheekadviseur. Maar om het makkelijker voor je te maken hebben we hier alvast de veelgestelde vragen over hypotheken voor je op een rij gezet.

1. Moet ik een vast contract hebben als ik een hypotheek wil afsluiten?

Een van de meest gestelde vragen over hypotheken is of je een vast contract moet hebben voordat je een hypotheek kunt afsluiten. Omdat de bank graag een garantie wil dat je de lening kunt terugbetalen wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomsten en of je in staat bent om gedurende de looptijd elke maand een aflossing te doen. Een vast contract maakt het daarom makkelijk om een hypotheek aan te vragen, maar het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je een ondernemer of een ZZP-er bent. Ook zijn er mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen als je een WAO-uitkering of een Wajong- uitkering ontvangt, maar je kunt geen hypotheek aanvragen als je een bijstandsuitkering hebt.

2. Kan je een hypotheek afsluiten als je een schuld hebt of een negatieve BKR-registratie?

Als je een hypotheek wilt aanvragen met een schuld wordt per aanvraag bekeken of je een hypotheek mag afsluiten en voor welk bedrag. Een hypotheek is een lening, en als je al een andere lening hebt lopen dan is dat een risico voor de bank. Om te controleren of je schulden hebt doet de bank altijd navraag bij Bureau Krediet Registratie (BKR) als je een hypotheek aanvraag indient. Heb je een negatieve BKR-registratie en problematische betalingsachterstanden dan wordt het lastig om een hypotheek aan te vragen. Ook bij een positieve BKR-registratie, dat wil zeggen dat je een lening hebt maar je netjes aan de aflossingsverplichtingen houdt, is hoogte van je schuld bepalend voor het bedrag dat je maximaal mag lenen voor een huis. Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld, maar dan weegt het totale bedrag wat je hebt geleend mee in het bepalen van de maximale hoogte van je hypotheek.

3. Heb je als je een hypotheek afsluit ook nog eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen?

Tegenwoordig kun je bij het afsluiten van een hypotheek niet meer lenen dan de waarde van het huis. Dat betekent dat je voor alle andere kosten die er bij het kopen van een huis gemoeid zijn geld achter de hand moet hebben. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan kosten voor een hypotheekadviseur of een makelaar, kosten voor een taxatie of een bouwkundige keuring en overdrachtsbelasting en notariskosten. Soms krijg je te maken met kosten voor erfpacht en als je een woning koopt die onderdeel is van een VvE dan komt daar ook de maandelijkse of jaarlijkse bijdrage bij voor onderhoud en servicekosten.