CN Flex
Image default
Banen en opleidingen

Welke ploegendienst is het beste?

De meest populaire ploegendienst in de procesindustrie is de vijfploegendienst. Omdat in de procesindustrie sommige bedrijven dag in dag uit operationeel zijn, wordt er vaak een vijfploegendienst gehanteerd. De processen in het bedrijf moeten 24 uur per dag, 7 in de week moeten draaien. De operators voorzien deze processen en moeten dus ook aanwezig zijn. Het 5 ploegen rooster is een manier om ervoor te zorgen dat er constant operators zijn en deze niet vast in de nachtdienst of ochtenddienst te hoeven werken. Lees hier meer informatie over 5 ploegendienst

Hoe de vijfploegendienst in elkaar zit

De vijfploegendienst zorgt ervoor dat er constant operators beschikbaar zijn in het bedrijf en de processen volledig worden gecontroleerd en verzorgd. Een van de meest voorkomende roosters in de vijfploegendienst is een dienst met twee ochtenddiensten, twee middagdiensten en twee nachtdiensten. Dit rooster is meestal achter elkaar, zes dagen door. Na deze zes dagen werken ben je vier dagen vrij en begint het rooster opnieuw. Dit betekent dat de vrije dagen als operator erg verschillen. De gemiddelde werkweek met dit rooster is 33.6 uur. 

Tijdens de vijfploegendienst kan het daarom dus ook voorkomen dat je in de weekenden moet werken. De vier vrije dagen die je hebt variëren per werkweek. De ploegentoeslag voor deze dienst is ook het hoogst, met 30% bovenop het basissalaris van de operator. Er zijn ook veel andere verschillende roosters die het werken in de vijfploegendienst comfortabel maken. De keuze voor de indeling van het rooster is afhankelijk van het personeel, het type bedrijf en de onderlinge afspraken tussen bedrijf en personeel. 

Een ander voorbeeld van de vijfploegendienst is bijvoorbeeld drie nachtdiensten, twee dagen vrij, drie late diensten, twee dagen vrij, drie vroege diensten en weer twee dagen vrij. Tijdens deze tijden werken technische lijnoperators en medewerkers van de technische dienst aan het oplossen van eerstelijns storingen en machines ombouwen. Deze operators zijn essentieel voor de procesindustrie omdat de bedrijven constant aan de slag zijn. Op de website van Synsel kan je banen vinden in de 5-ploegendienst als procesoperator. 

Verschillende banen als procesoperator

Wil je gaan werken als procesoperator, dan zijn er verschillende banen waar je uit kan kiezen. Een van de meest voorkomende banen als procesoperator is in de vijfploegendienst in de vijfploegendienst. Deze dienst houdt dus wel in dat je laat in de nacht moet werken of erg vroeg in de ochtend. De werktijden zijn erg variërend en je moet ook werken in het weekend. De vrije dagen zijn ook afhankelijk van de soort gekozen dienst. Er zijn dus veel voor- en nadelen die meekomen met het werken in de vijfploegendienst. Op zoek naar meer informatie? Bekijk de blog van Synsel.

https://synsel.nl/

Gerelateerde artikelen

Loopbaancoaching: ontwerp uw carrière voor maximale impact

Business coaching voor zzp : carrière switch maken?

Ervaar herverpakken: hoe je een cv schrijft bij het wijzigen van een veld