CN Flex
Image default
Auto

Olie en koellekkages in uw BMW

Waar let u op bij de aankoop van een auto?

Iedereen weet wel ongeveer waar men op moet letten bij het aanschaffen van een auto. Toch zijn er een aantal zaken die je eenvoudig kunt checken zonder technische kennis. BMW Vergelijker geeft u graag een top 5 van de meest belangrijke zaken die gecheckt moeten worden voordat u overgaat tot de aankoop. Gebruik altijd uw verstand, want een lekkage kan voor flinke problemen zorgen. Het is algemeen bekend dat BMW motoren een slokje olie lusten, dus houdt hier rekening mee.

Koellekkages

Om te beginnen checkt u de motor op koellekkages. Een eenvoudige wijze om dat te controleren is het koelvloeistofpijl te bekijken. Deze vloeistof wordt in een gesloten systeem rondgepompt, dus bij een lage stand kan dit duiden op een koellekkage. Een andere indicator is veel witte rook bij het starten van de motor. Dit is verbrande koelvloeistof die ergens bij het verbrandingsproces terecht komt. Een ander punt die nogal logisch is zijn eventuele plasjes onder de auto of in de motorruimte. Koelvloeistof laat hierbij witte vlekken achter. Het is hierbij zelfs verstandig om het expansievat eerst te controleren of er enige vloeistof aanwezig is. Een plas duidt namelijk op een dusdanige lekkage dat u geen koelvoeistof meer heeft. Hierbij kunt u de koppakking en uw motor beschadigen.

Houdt rekening met het feit dat koellekkages een lastig probleem kunnen zijn. Er zijn verschillende diagnosetools om te helpen waar het lek vandaan komt. Soms is dit echter een behoorlijke klus en kan het veel tijd kosten om het lek te vinden en repareren.

Olielekkages

Een olielekkage is veelal het gevolg van uitgedroogde pakkingen. Dit is simpelweg te wijten aan de leeftijd van de motor. Houdt hier dus rekening mee wanneer u een auto bekijkt die al redelijk op leeftijd is.

Overmatig olieverbruik en lekkages zijn wel belangrijke aandachtspunten. Deze kunt u logischerwijs op het zicht controleren. Toch zijn olielekkages niet altijd zichtbaar. De verkoper kan deze bijvoorbeeld hebben schoongemaakt of wellicht gaat het om een interne lekkage.

Houdt rekening met het feit dat sommige motoren eenmaal een slokje meer olie lusten. BMW geeft aan dat een verbruik van 1 liter op de 1000-1500 km normaal is. Dit geldt dus ook voor een BMW occasion. Check ook het gebruik van de auto. Wanneer deze veel korte ritten heeft gemaakt bestaat de kans dat brandstof en condenswater in de olie komt. Wanneer u dan een lange rit maakt zal dit verdampen en kan u plotseling een hoger olieverbruik krijgen. Houdt rekening met het feit dat deze tips toepasbaar zijn voor alle tweedehandse auto’s!

https://www.bmw-vergelijker.nl/