CN Flex
Image default
Gezondheid

Hooikoorts, wat is het en hoe kan ik mijn hooikoorts behandelen?

In de lente hebben veel mensen last van hooikoorts. Echter kunnen mensen ook in andere seizoenen hooikoortsklachten ervaren. Hooikoorts ontstaat wanneer bomen of planten hun pollen loslaten in de lucht met de intentie om te verspreiden of te bevruchten. Echter zijn sommige mensen overgevoelig voor deze pollen. Als de pollen je lichaam binnendringen kunnen deze de slijmvliezen in je neus en luchtwegen irriteren. Dat kan voor een loopneus, een verstopte neus, traanogen, rode ogen, jeuk, benauwdheid, astmatische klachten, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en een kriebel in de keel zorgen. Sommige mensen hebben erg veel last van hooikoorts, andere wat minder. 

Waar kan je allergisch voor zijn?

Je kan allergisch zijn voor boompollen, graspollen of kruidpollen. Enkele boomsoorten waar je hooikoorts van kan krijgen zijn berken, eiken, beuken, kastanjes, essen, kamperfoelie en esdoorns.  Soorten gras zijn, lampenpoetsergras, blauwgras, prachtriet, struisriet, Japans bloedgras, Japanse slangenbaard, pampasgras, vedergras en pijpenstrootje. Enkele kruidsoorten zijn ambrosia, bijvoet, brandnetel, ganzenvoet, weegbree en zuring. 

Hoe kan je hooikoorts behandelen?

Een goede manier om hooikoorts te behandelen is met tabletten. Je kan echter ook een neusspray gebruiken. Soms kan je hooikoorts ook behandelen door een speciale bril op te zetten. Door de bril kunnen er minder pollen je ogen binnen komen, waardoor je minder snel een reactie ervaart. Als je hooikoorts hebt moet je vaak veel niezen. Dit doet je lichaam in een poging de pollen uit je neus te blazen. Je kan ook dingen preventief doen zodat het niet nodig is hooikoorts te behandelen. Zo kan je proberen je raam wat zo veel mogelijk dicht te houden zodat de pollen het huis niet binnen komen. Je kan een zonnebril opzetten, plaatsen vermijden waar veel pollen zijn en geen snijbloemen in huis nemen. Zo is het misschien niet nodig je hooikoorts te behandelen.Gerelateerde artikelen

Een passende zorgverzekering 2016

WAT IS BURN OUT?

Waar kan ik mediwiet olie aanschaffen of inkopen?