CN Flex
Image default
Gezondheid

De hele tijd moe? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid bij senioren

De meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid bij senioren.

Vermoeidheid wordt vaak afgedaan als een gebrek aan energie, maar het is een symptoom dat snel slopend kan worden. Dit extreme gevoel van zwakte en/of vermoeidheid treft iedereen anders en heeft een aantal oorzaken. Soms is de verklaring eenvoudig, zoals te weinig slaap. Aan de andere kant kan regelmatig optredende vermoeidheid een symptoom zijn van ernstiger gezondheidsproblemen. Voor senioren wordt extreme vermoeidheid of zwakte vaak geassocieerd met het laatste, waardoor het belangrijk is om voorzichtig te blijven en een arts te raadplegen als u nieuwe, plotselinge gevoelens van vermoeidheid ervaart. Dit gezegd zijnde, zijn hier enkele van de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid bij oudere volwassenen:

1. Chronische medische aandoeningen

Voortdurende vermoeidheid bij ouderen kan worden veroorzaakt door chronische aandoeningen, waardoor het belangrijk is om nieuwe symptomen van zwakte en uitputting in de gaten te houden en te melden aan uw zorgteam. Enkele veel voorkomende onderliggende gezondheidstoestanden die kunnen bijdragen tot vermoeidheid bij ouderen zijn:

Diabetes
hartkwalen
Nierziekte
Chronische obstructieve longziekte (COPD)
Leverziekte
Schildklieraandoening
Slaapapneu

2. Onbehandelde of langdurige pijn

Leven met chronische pijn kan uitputtend zijn, en vermoeidheid is een van de vele bijwerkingen. Inzicht in de oorzaak van deze langdurige pijn kan u helpen de symptomen ervan beter te beheersen. Bij oudere volwassenen komt rug-, nek- en gewrichtspijn vaak voor, meestal veroorzaakt door fibromyalgie, artritis of letsel.

3. Bloedarmoede

Bloedarmoede komt vaak voor bij oudere volwassenen en treft ongeveer 10% van de mensen van 65 jaar en ouder. Deze aandoening treedt op wanneer het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft om voldoende zuurstof naar de weefsels te vervoeren, waardoor u zich duizelig, moe en zwak voelt. Bloedarmoede komt vaker voor met de leeftijd, maar wordt meestal veroorzaakt door onderliggende gezondheidsproblemen en ijzertekorten.

4. Uitdroging

Ernstige uitdroging is meer dan een licht ongemak. Aangezien ons lichaam grotendeels uit water bestaat, kan een tekort aan water veel problemen veroorzaken, zoals vermoeidheid en zwakte.

Uitdroging bij oudere volwassenen komt veel vaker voor en wordt meestal veroorzaakt door medicijnen (zoals diuretica en bloeddrukverlagers) en/of een verzwakte nierfunctie.

5. Weinig energie? Zorg thuis

Als u niet behandeld wordt, kan de onderliggende oorzaak van uw aanhoudende vermoeidheid onopgemerkt blijven. Als u zich oververmoeid voelt, kunt u het beste zo snel mogelijk een arts raadplegen. 

tired