CN Flex
Image default
Eten en drinken

Tips voor langer houdbaar blijven van je eten

Het weggooien van eten en drinken gebeurt in elk huishouden heel veel. Dit komt omdat producten worden binnengehaald die niet of deels worden opgegeten. Na een bepaalde tijd zijn deze niet meer lekker en worden dus in de prullenbak gegooid, zonde. De vraag is nu wat je kan doen om de houdbaarheid te verlengen van bepaalde producten. Ligt het aan je koelkast, ligt het aan de verpakking of ligt het misschien aan de verkeerde inkopen? Het antwoord op deze vragen lees je verder in dit artikel. Ook worden er tips gegeven die er voor kunnen zorgen dat jij minder eten hoeft weg te gooien.

Koelkast

De tempratuur in de koelkast is erg belangrijk. Mensen willen in de zomermaanden de tempratuur verder verlangen zodat het kouder is in de koelkast. Sommige producten kunnen hier minder goed tegen, dus let hier op. Ook het warmer draaien is niet handig, dit kan zorgen voor schimmels en andere bacteriën. Het beste is om een tussenstand te vinden, waar je energierekening betaalbaar blijft, en je producten ook goed blijven. Ook het inrichten van een koelkast is belangrijk voor de houdbaarheid. De tempratuur in een koelkast kan op verschillende plekken verschillen. Zo blijkt dat in veel oudere koelkasten het bovenste gedeelte van de koelkast minder koud is. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Verder zijn ook niet alle producten geschikt voor in de koelkast. Een tip om te weten waar een product hoort is het kijken in de supermarkt. Als een product in een koelcel of een gekoelde ruimte zit, dan kan je er vanuit gaan dat dit product in de koelkast moet staan. Veel producten daarbij staan in de koelkast maar worden niet gebruikt, dan is het handig om deze in te vriezen. Door producten in de freezer te doen, verleng je de houdbaarheid aanzienlijk.

Verpakking

De verpakking van producten heeft ook invloed. Zo zijn er verschillende dranken die in een plastic fles zitten, maar beter in een glazen fles kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappelsap of andere fruitsappen. In een plastic glas is dit product snel niet meer houdbaar. Ook melk of andere vloeibare producten kan je soms beter verpakken in een glazen fles. Een glazen fles kun je ook makkelijk hergebruiken. Deze flessen zijn namelijk makkelijk te reinigen. Een plastic fles is niet zo goed te reinigen, en hier blijven altijd bacteriën achter. Deze zijn dus niet perfect om dranken in te bewaren.

Boodschappen

Het boodschappen doen is een belangrijk onderdeel. Zo is het handig om van te voren goed te weten wat je gaat kopen, en is het belangrijk om in de winkel al naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Om een lijst te maken moet je nagaan wat je de komende dagen wilt eten en drinken. Als je twee producten haalt met dezelfde houdbaarheid, en die moeten beide snel op, dan is dat niet handig in de planning. Verder moet je dus ook kijken naar de houdbaarheid van een product. Mensen die werken als vakkenvuller in een supermarkt doen aan spiegelen. Dit betekent dat zij producten netjes neerzetten, maar ook de producten vooraan zetten met de kortste houdbaarheid. Het kan dus handig zijn om de vierde in de rij te pakken in plaats van de eerste.