CN Flex
Image default
Banen en opleidingen

De inhoud van outplacement verandert

‘Wie denkt dat outplacement vooral bestaat uit het aanvragen van een uitkering, het opstellen van een CV en een sollicitatietraining heeft het mis’. Dat zegt Joep Herni, directeur van Werkcontact Outplacement.

Traditionele ideeën over een standaard-hulp-pakket dat elk outplacementbureau aanbiedt zijn achterhaald. De sterk veranderende arbeidsmarkt heeft jaarlijks grote invloed op de inhoud van outplacementtrajecten.

Het nieuwe werken, het groeiende aantal flexwerkers, de digitalisering, allemaal heeft het invloed op de outplacementbegeleiding. Wanneer een werknemer na 10, 20 of 30 jaar werkloos wordt en zichzelf weer moet verkopen op de arbeidsmarkt komen zij veelal voor een hoop verassingen te staan. Een sollicitatiebrief en CV zijn voor de meesten nog op papier te krijgen, maar is de brief ook onderscheidend genoeg? Staan de relevante zaken in het CV? En hoe zit het met de online profilering?

Door het grote aanbod van werknemers hebben werkgevers de positie om kritisch te zijn naar hun sollicitanten. En dat doen zij ook. Dit betekent dat werkzoekenden zichzelf meer dan ooit moeten kunnen verkopen. Het is zaak om te weten welke richting zij uit willen, waar de kansen liggen en wat hun unique selling points zijn. Waarom zou een werkgever juist jou uit moeten kiezen uit de stapel met sollicitanten? Dit is een greep uit de zaken die de afgelopen jaren een steeds grotere rol zijn gaan spelen in outplacementtrajecten.

Ook netwerken wordt steeds belangrijker. Uit de cijfers blijkt dat het grootste gedeelte van de werkzoekenden nieuw werk vindt met behulp van hun netwerk. De professionele netwerksite LinkedIn groeit nog steeds jaarlijks en biedt voor veel werkzoekenden kansen. Loopbaancoaches met kennis over het netwerken kunnen groot verschil maken voor werkzoekenden. Daarnaast valt de begeleiding naar zelfstandige arbeid ook onder de opties bij veel outplacementbureaus.

Outplacement 2.0 gaat om maatwerk en creativiteit. Een standaard-hulp-pakket is al lang niet meer aan de orde en gaat ook nooit meer terug komen: elke achtergrond en ervaring vraagt om een individueel plan van aanpak.

https://www.outplacementverzekering.nl