CN Flex
Image default
Onderwijs

De opmars van het digitale schoolbord

Grote kans dat u uit de generatie stamt die op school nog te maken had met het grijze krijtbord. Ik in ieder geval wel. Ik hoor het gepiep van de krijtjes op het bord nog! Er werden verschillende kleurtjes krijt gebruikt en met een wisser werd alles er weer afgeveegd. Het krijtbord werd opgevolgd door het whiteboard. Alhoewel niet overal; het whiteboard heeft nooit letterlijk de schoollokalen veroverd. De opvolger, het digitale schoolbord ofwel het digibord heeft dit echter wel gedaan. Inmiddels hangt er in 90% van de klaslokalen een digitaal schoolbord!

Hoe werkt het digitale schoolbord

Voor het in werking stellen van een digitaal schoolbord heb je ook een pc en een beamer nodig. De software wordt via de pc geprojecteerd op het digibord. De beamer doet dienst als lichtbron. Het plaatsen van de beamer vraagt om enige precisie. Zo kan je hinderlijke schaduw krijgen wanneer de beamer te ver van het bord afhangt. Ook kan de beamer storend geluid produceren. Is de beamer nog van de oude generatie voorzien van een lamp, dan is vervanging van de lamp een kostbare zaak. De beamer vormt dus een zwakke schakel in de werking van het digitale schoolbord.

Zijn opvolger: de touchscreen

De touchscreen is te vergelijken met een televisiescherm. De lichtbron zit in het scherm zelf, wat een beamer overbodig maakt. Het scherm wordt aangestuurd middels speciale software op de pc of laptop. Sensoren in het scherm registreren de aanrakingen op het bord, waarop de software reageert. Dit maakt de touchscreen een interactief schoolbord. De aanschafprijs van een touchscreen ligt hoger dan die van het digibord en de garantietermijn op digiborden is langer dan op de touchscreens. Dit heeft uiteraard te maken met de techniek. Desondanks wint de touchscreen snel terrein van het digibord. Wil je meer informatie over dit innovatieve product neem dan beslist een kijkje op de website voor audiovisuele producten JFAD.

Gerelateerde artikelen

Kansen voor administratieve medewerkers

Tabouret onmisbare kruk op school

U kunt de beste taalcursussen, klassikale opleidingen en thuisstudies vergelijken!