CN Flex
Image default
Internet marketing

Wat is de blauwe oceaanstrategie?

conversational marketing book

De vergelijking van militaire confrontatie en marktconcurrentie is stevig geworteld in het massabewustzijn en lijkt redelijk logisch. Concurrerende bedrijven zijn vijanden die elkaar op het slagveld bevechten. Ze proberen hun deel van het territorium terug te winnen – marktaandeel, vervangende producten vrij te geven of soortgelijke diensten aan te bieden met kleine aanpassingen of tegen een lagere prijs. Een markt vol met concurrenten die elkaar uit elkaar scheuren, is als een rode oceaan doordrenkt met bloed.

Er zijn veel boeken en handleidingen geschreven over strategieën om zaken te doen in de rode oceaan.

Het Blue Ocean Strategy-boek biedt een andere benadering: verder gaan dan de bekende delen van de markt en het paradigma van hevige concurrentie van de scharlakenrode oceaan en focussen op ongerepte gebieden – de zogenaamde blauwe oceanen, waar geen concurrenten zijn, maar er een enorm potentieel is voor bedrijfsontwikkeling.

De auteurs van “Strategie …” V. Chan Kim en Rene Mauborgne hebben een onderzoek uitgevoerd naar de zakelijke ondernemingen van 108 bedrijven. Het bleek dat de meeste verbeteringen (86 procent) verband hielden met lineaire expansie, dat wil zeggen dat de verbeteringen werden uitgevoerd binnen de gebruikelijke grenzen van de concurrentieomgeving; dergelijke ondernemingen zorgden voor 62% van het inkomen en 39% van de winst. Tegelijkertijd waren startups gericht op uitbreiding buiten de bestaande markten slechts 14%, maar ze waren winstgevender, aangezien ze 38% van het bruto-inkomen en 61% van de winst genereerden. Het zijn dus de blauwe oceanen die het bedrijf de meest winstgevende kansen kunnen bieden.

Om het idee van de blauwe oceaan duidelijk te demonstreren, noemen de auteurs als voorbeeld de circusindustrie, die snel aan populariteit aan het verliezen was vanwege de modernere hobby’s van kinderen.

Cirque du Soleil heeft echter ongelooflijk veel succes geboekt in een schijnbaar gedoemde industrie. Wat is het geheim van haar succes? Het gezelschap ging niet de gebaande paden en gebruikte geen klassieke circuselementen als ronde arena’s, uitvoeringen van dieren en clowns. Cirque du Soleil absorbeerde de beste elementen van circus en theater – acrobatiek van topklasse en levendige conceptuele uitvoeringen, en schrapte alles wat niet in het kader van het nieuwe concept paste.

Bovendien veranderde het gezelschap de doelgroep van het circus en schakelde het over van kinderen naar betalende volwassenen. In wezen heeft Cirque du Soleil het circus opnieuw uitgevonden en een niche geopend die nooit bezet is geweest. Als resultaat van deze ingenieuze aanpak kostte het Cirque du Soleil minder dan 20 jaar om de inkomsten te overtreffen die het heeft behaald in iets meer dan 100 jaar aan uitvoeringen van beroemde circussen zoals Ringling Bros. en Barnum & Bailey Circus.

Zonder enige directe concurrentie is Cirque du Soleil erin geslaagd zijn strategie volledig te herzien, het publiek te veranderen en de markten te veranderen.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van het ontstaan ​​van blauwe oceanen en van hoe bedrijven de markt “uitspelen”. Het schoonheidsbedrijf The Body Shop of Southwest Airlines hebben bijvoorbeeld budgetvluchten leuk en winstgevend gemaakt. 

“De waarheid is dat industrieën nooit stilstaan. Ze evolueren voortdurend. Hun werk verbetert, markten groeien en spelers komen en gaan. Uit de lessen van de geschiedenis wordt duidelijk dat we een ernstig onderschatte kans hebben om nieuwe industrieën te creëren en bestaande te herscheppen. “

Vier acties model

Een van de tools om een ​​blauwe oceaanstrategie voor uw bedrijf te creëren, is het model met vier acties. Het komt tot uiting in antwoorden op vier vragen die gesteld zouden moeten worden na analyse van uw positie in de markt en de positie van concurrenten:

Welke concurrentiefactoren die in de branche zijn geïdentificeerd en geaccepteerd, kunnen worden geëlimineerd?

Bijvoorbeeld de afschaffing van obers in fastfoodrestaurants.

Welke concurrentiefactoren moeten aanzienlijk worden verminderd ten opzichte van de industrienorm?

Bijvoorbeeld de rijkdom van de smaak van de wijn, het assortiment en de rijpingsperiode, zoals het bedrijf Casella Wines, dat wijn op de Amerikaanse markt bracht voor degenen die normaal geen wijn drinken en het niet begrijpen.

Welke factoren moeten aanzienlijk worden verbeterd ten opzichte van de industriestandaard?

Bij het opzetten van een online muziekwinkel genaamd iTunes, verbeterde Apple bijvoorbeeld drastisch belangrijke factoren zoals een hoge geluidskwaliteit; een breed scala aan melodieën; de mogelijkheid om thematische verzamelingen liedjes te kopen.

Welke factoren moeten worden gecreëerd op basis van nooit eerder door de industrie aangedragen?

NetJets creëerde bijvoorbeeld een uniek aanbod voor zakelijke klanten: fractioneel eigendom van vliegtuigen, wat klanten tijdverspilling in wachtrijen op reguliere commerciële vluchten en geld bespaart, aangezien het aanbod van NetJets veel goedkoper was dan de kosten van het bezitten van hun eigen vliegtuig.

De eerste twee vragen helpen om mogelijke manieren te identificeren om kosten te verlagen waar concurrenten geen aandacht aan besteden. De laatste twee vragen zijn gericht op het vinden van een waardevermeerdering van uw bod voor de koper en op het creëren van nieuwe vraag.

…..meer info kunt u hier vinden «Road to 100k Instagram Followers»!

instagram influencer marketing strategy

 

https://marketingbook.shop/