CN Flex
Image default
Hobby en vrije tijd

De verschillende soorten filamenten voor de 3d printer

Voor wie een 3d printer heeft zal begrijpen dat filamenten voor een 3d printer net zoiets zijn als papier of inkt voor een gewone printer. Zonder filamenten kun je geen enkel 3d object printen en dus moet er een bewuste keuze worden gemaakt voor het materiaal van uw 3d objecten. Momenteel zijn er verschillende soorten filamenten en afhankelijk van uw 3d printer kunt u hier keuzes in maken. Natuurlijk zal een 3d filament moeten worden gekozen van de juiste dikte en de favoriete kleur die uiteindelijk moet worden geprint. Vaak wordt er gekozen om een grote hoeveelheid filament te bestellen die veelvuldig wordt gebruikt want hoe meer filament per rol wordt besteld des te goedkoper de prijs per meter.

ABS en PLA filamenten

ABS en PLA filamenten zijn de populairste filamenten die tegenwoordig te bestellen zijn. PLA filament is een natuurlijke filament soort die eenvoudig is toe te passen en vaak door de beginner wordt gebruikt. Er komen verder geen giftige stoffen vrij bij het printen als wel bij het ABS filament. Maar bovendien is er ook geen heated bed nodig en ontstaat er geen krimp bij het printen. Het materiaal is sterk en zelfs vorstbestendig maar wel breekbaarder dan ABS. ABS filament is dan ook meer voor de gevorderde gebruiker en heeft een sterker resultaat. Wel is hier een heated bed voor de 3d printer noodzakelijk en kun je de mooiste 3d objecten maken als je exact weet hoe je de 3d printer qua snelheid moet instellen.

Overige filamenten

Natuurlijk zijn er nog veel meer filamenten beschikbaar om uiteindelijk qua resultaat een bepaalde uitstraling te realiseren. Woodfill is een filament die exact op hout lijkt en voor verschillende kleuren of beter houtsoorten is te gebruiken. Er zijn lichtgevende filamenten maar ook bijvoorbeeld filamenten die op metaal of glas lijken. Kortom voldoende mogelijkheden en voor een compleet overzicht kun je het beste even op de website van goedkope3dfilamenten.nl kijken.