CN Flex
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarom voetbal de meeste sportprijzen in de wacht sleept als populairste sport

Voetbal is verreweg de meest populaire sport in Nederland en Europa. Op een paar uitzonderingen, zoals de Verenigde Staten na, is het zelfs de meest populaire sport wereldwijd. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat zo is gelopen? Voetbal is immers niet de enige sport met Europese roots en ook niet de enige teamsport die je op een veld speelt. Dus waar heeft voetbal zijn populariteit aan te danken?

Voetbal als onderdeel van de ‘traditionele’ Europese sporten

Voetbal is ooit ontstaan als een soort ‘Gentlemen’s game’ in Engeland. Althans, de regels zoals we ze min of meer nu nog steeds kennen zijn halverwege de 19e eeuw geïmplementeerd. In dat opzicht heeft voetbal dezelfde lijn gevolgd als andere traditionele, Engelse sporten zoals cricket, rugby en tennis. Waarom Engeland? Omdat Groot Brittannië in die tijd het machtigste land ter wereld was en de spelregels van sporten dus automatisch werden overgenomen van de Britten. Om sportprijzen te winnen moesten teams zich dus aan de Engelse manier van spelen houden en dat creëerde uniformiteit binnen de sport. 

Maar waarom dan voetbal?

Maar waarom is dan juist voetbal zo populair geworden? Dat is vooral ontstaan aan het eind van de 19e eeuw, tijdens de industriële revolutie. Vanwege nieuwe productietechnieken hadden arbeiders opeens een dag vrij in de week en bovendien werd voetbal gepromoot door de Kerk en door leraren op publieke scholen. Dat was niet zonder effect want binnen een paar jaar was voetbal de meest populaire sport in Engeland.

Wat er veranderd is binnen de voetballerij

In de beginjaren was voetbal een sport voor aristocraten. En die peinsden er niet over om tegen het plebs te spelen. Pas enkele tientallen jaren later werd voetbal toegankelijk voor de arbeidersklasse en begon het ‘volkse’ karakter van de sport vorm te krijgen.

Één ding herinnert echter nog steeds aan de aristocratische roots van de sport. Traditioneel gezien ontvangt de winnaar van een toernooi of competitie een kampioensschaal of beker. In andere sporten kiest de organisatie er juist vaker voor om medailles te bestellen. Een medaille kopen toont namelijk aan dat je de inzet van alle sporters waardeert, dat niemand uit het team minder is en er worden zelfs medailles online besteld voor alle deelnemers als gebaar van waardering. In de voetbal wordt met één enkele, vaak luxe prijs, benadrukt dat er een duidelijke winnaar en een duidelijke verliezer is.