CN Flex
Image default
Hobby en vrije tijd

Zelf een luchtbuks aanschaffen, mag dat?

Een luchtbuks is een wapen en kan dus gevaarlijk zijn. Dus de vragen of een luchtbuks legaal is en of je het dus mag gebruiken zijn dan ook niet raar. Toch zijn er verschillen tussen luchtbuksen en andere wapens. Verder kan je in deze blog lezen of een luchtbuks in bezit hebben legaal is en waar je aan moet voldoen.

Luchtbuks aanschaffen

Een luchtbuks aanschaffen mag, het is legaal in Nederland om deze wapens te kopen. Wel moet je 18 jaar of ouder zijn om een luchtbuks te kunnen kopen. Deze leeftijdsgrens is niet voor niets, omdat een luchtbuks wel degelijk gevaarlijk kan zijn. Als je het wapen gaat kopen moet je ook duidelijk kunnen laten zien dat je boven de leeftijdsgrens zit. Dit kan in de winkel doormiddel van je ID, paspoort of rijbewijs. Ook kan je luchtbuksen online kopen, via bijvoorbeeld buitenmenswebshop. Online kan je dan vaak je legitimatie bewijs uploaden. In vergelijking met een normaal vuurwapen mag een luchtbuks dus. Volgens de Nederlandse wet is het namelijk verboden om wapens te hebben en te gebruiken. Als je wapens wil gebruiken, moet je een vergunning hebben, anders is het strafbaar. Het is dus ook belangrijk dat je luchtbuks niet overeenkomt met het uiterlijk van een normaal wapen. Is dat wel het geval dan kan een politie of een andere hulpdienst het onderscheid niet maken, en zijn ze bevoegd om in te grijpen. Een luchtbuks aanschaffen is dus legaal, toch zijn er wel andere regels waar je aan moet voldoen. Dit kan je verder lezen.

Waar mag je schieten?

Het is legaal om een luchtbuks te gebruiken, alleen is het wel belangrijk om te weten waar je het wapen mag gebruiken. Er zijn eigenlijk twee plekken waar je de luchtbuks mag gebruiken. Zo mag je met luchtbuksen schieten op speciaal ingerichte schietbanen en mag je een luchtbuks gebruiken op eigen grond gebied, dus bijvoorbeeld je achtertuin. Dit betekent dus ook dat op elke andere locatie luchtbuks schieten verboden en strafbaar is. Dus ga ook niet in een bos schieten, want je weet nooit wie er langs kan lopen. Ook is het verboden om te schieten op dieren of ander levende objecten. Dus ga niet op vogels en alles schieten, want dat is ook strafbaar. Om het schieten leuker te maken in je achtertuin, kan je ook verschillende onderdelen aanschaffen, zoals bepaalde bewegende doelen of schietkaarten.

Luchtbuks vervoeren

Ook bij het vervoeren van je luchtbuks zitten regels verbonden. Het belangrijkste is dat de luchtbuks niet in beeld is, dus wordt aangeraden om de buks in de achterbak van de auto te doen en niet op de achterbank of voorin. Dit is ook om diefstal tegen te gaan. Daarnaast mag de luchtbuks ook niet geladen vervoerd worden. Het wapen kan per ongeluk afgaan of in verkeerde handen komen en direct worden gebruikt als gevaar. Als laatste moet een luchtbuks ook vervoerd worden in een bepaalde tas of koffer. Er zijn verschillende tassen en of koffers te vinden die je kan kopen. Vaak is het ook goed om deze op slot te kunnen doen. Als je dus een luchtbuks gaat kopen, houdt dan zeker rekening met deze punten en regels.