CN Flex
Image default
Dienstverlening

Duurzaam is ‘in’, ook in de bouw

Duurzaam lijkt wel het nieuwste en meest gebruikte woord in de Nederlandse taal. Overal duikt dit op het eerste gezicht, eenvoudige woordje op. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan duurzaam. Duurzaam bouwen, duurzaam koken, duurzame kleding, duurzaam wonen, duurzaam consumeren, duurzame lifestyle, duurzame landbouw, duurzaam verbouwen en zo kan ik nog een tijdje door gaan. Lees meer artikelen over bouw, dienstverlening en wonen.

Wat is duurzaam nu precies?

In een tijdsbestek bezien betekent ‘duurzaam’ voor langere tijd, een product dat lang meegaat. Qua proces betekent ‘duurzaam’ dat iets permanent kan worden toegepast zonder de aarde uit te putten, voor de huidige generatie en toekomstige generaties.

Duurzaam zijn in de bouw, hoe doe je dat?

Bij de bouw of de verbouw wordt er bij duurzaam bouwen altijd rekening gehouden met de effecten op het milieu en wordt er gebouwd met respect voor mens en milieu. Dat rekening houden met het milieu begint al bij het ontwerp van een gebouw. Maar duurzaam bouwen houdt ook rekening met het milieu bij het verbouwen, renoveren en slopen van gebouwen. Zodra er in het gebouw geleefd, gewoond of gewerkt kan worden is het bij duurzaam bouwen ook van belang dat er duurzaam geleefd, gewoond of gewerkt kan worden. Dat houdt in dat het gebouw zowel verwarmd als gekoeld wordt voor een aangenaam leef-, woon-, werkklimaat. Het verbruik van en de uitstoot van energie en CO2 moet bij duurzaam bouwen ook meegerekend worden. Kortom, de hele levenscyclus van een gebouw is van belang bij duurzaam bouwen.

Hergebruik in de bouw is duurzaam

Zoveel manieren om duurzamer te bouwen, één daarvan is hergebruiken. Wat ooit afgedankt en / of afval was, kan nu hergebruikt of gerecycled worden. Om hergebruik in de bouw weer vanzelfsprekend te maken, moeten echter eerst vastgeroeste gewoontes overwonnen worden en de bestaande wetgeving herschreven. Een moeizaam en langdurig proces, maar in de afgelopen tien jaar is er al zichtbaar resultaat door de inspanningen van vele betrokkenen.

Duurzaam bouwen kan al in je eigen huis en tuin

Je kunt er zelf ook mee aan de slag. Bouw een muurtje in je tuin van die afgedankte stoeptegels, halveer ze en ontdek de pracht die er dan ontstaat. Het kost net wat meer moeite dan naar de winkel rennen voor de aanschaf van nieuwe materialen. Maar je zult zien dat je wanneer je eenmaal de smaak van het hergebruiken te pakken hebt, overal materiaal in ziet om te gebruiken bij het (ver)bouwen van je eigen huis of tuin. Zin in nieuwe meubels? Ga eens een dagje ‘kringloopwinkelen’. Je zult versteld staan van de mooie spullen die anderen afdanken en jij met wat liefde en energie weer een nieuw leven kunt geven.

Gerelateerde artikelen

Ledenadministratie software

Muurafdekkers bestel je online bij Betondingen.nl

In een keer machinaal straten met de RoadPrinter en de RoadPrinter Eco