CN Flex
Image default
Dienstverlening

De voordelen van een groene wand

Groene wanden zijn de laatste jaren een nieuwe, groeiende trend in technische omgevingen geworden. De integratie van levende natuur in stedelijke omgevingen, niet alleen voor het uiterlijk, maar ook voor het karakter ervan. Het omvat een verscheidenheid van alternatieve kenmerken en functies ten behoeve van de samenleving.

Of het nu binnen of buiten is, staand of aan de muur bevestigd, er is altijd een groene wand die geschikt is voor bijna alle omstandigheden.

 

 

Definitie

Groene muren zijn verticale installaties bestaande uit verschillende soorten planten. Hierdoor bevatten de muren levende planten, die soms over conventionele irrigatiesystemen beschikken.

Slimme groene muren hebben hetzelfde uitzicht als conventionele groene muren. Zij vervullen echter verschillende functies dankzij het gebruik van ecotechnologie. Een slimme muur wordt bestuurd en gecontroleerd door machines, wat de resultaten verbeteren.

Bovendien berusten de visuele en biologische aspecten van groene muren op natuurlijke luchtzuivering en -bevochtiging. Dit is te danken aan de mix van verhoogde luchtcirculatie, een gespecialiseerd groeimedium, en natuurlijk, technologie.

 

Wat zijn de voordelen van groene muren?

Er zijn verschillende voordelen aan het hebben van groene muren die een gebied verlevendigen. Ten eerste mogen de visuele randen van de levende muur niet worden verwaarloosd. Ze zijn aantrekkelijk en maken indruk bij het inrichten van een stedelijke omgeving. Zo worden alternatieven geboden voor stadslandbouw, tuinieren en binnenhuisarchitectuur.

Een aantal studies hebben aangetoond dat de natuur negatief gedrag vermindert. Zoals agressie en angst. Bovendien is gebleken dat een verwijzing naar de natuur stress en mentale vermoeidheid vermindert. Dit komt door de onbewuste reactie van ons lichaam op het zien en dichtbij de natuur zijn.

Het resultaat van het zuiveren van de lucht met planten wordt verkregen via de wortels van planten. Bovendien is met groene muren aangetoond dat de verbetering van de luchtkwaliteit heeft bijgedragen tot een verbetering van de aandachtsspanne van de mensen en van hun psychologische kenmerken. Dit wordt bereikt doordat de muur, de planten en de ondersteunende technologie zo zijn ontworpen dat zij contrasteren met dit doel.

 

Energie-efficiëntie

Groene verticale wanden zijn energie-efficiënt omdat hun planten de temperatuur van gebouwen verlagen wanneer ze aan de zon worden blootgesteld. Bovendien verminderen ze samen de hoeveelheid warmte die uit het gebouw ontsnapt.

De transpiratie van de planten verlaagt de binnentemperatuur enigszins en dient als energiewaarde-respons. De comfortabele hoeveelheid plantaardig materiaal helpt het geluidsniveau te verminderen.

 

Groene muren intern en extern

Groene gevels aan de buitenkant worden gebruikt om visuele aspecten te bieden en te versterken. Ze zijn zeer doeltreffend op dit gebied: ze verlagen de algemene temperatuur, vangen vers water op of isoleren de woning. Ze worden vooral gebruikt om gebladerte in stadslandschappen te brengen.

Groene muren binnenshuis hebben echter hetzelfde visuele effect, maar hebben vaak veel beperkingen qua omvang. Want zij moeten zich aanpassen aan het gebied waarin zij zich bevinden. Vanwege de genoemde beperkingen is het echter meestal gemakkelijker om te zorgen voor de vegetatie die er deel van uitmaakt.

Gerelateerde artikelen

Laat jouw situatie testen

Verkoopwagens van InnovaN

Keuzes maken