CN Flex
Image default
Bedrijven

Depressie

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met een depressie. Van alle mogelijke psychische aandoeningen komt een depressie het meeste voor. Ook is het dat vrouwen vaker aan een depressie lijden dan dat mannen er last van hebben. Maar het komt voor op iedere leeftijd, bij elke opleiding en voor iedere etnische afkomt. Per jaar heeft ongeveer vijf procent van de Nederlandse bevolking last van een depressie. Maar het aantal mensen die ooit in hun leven te maken krijgen met een depressie ligt in Nederland op 19 procent. Soms gaat een depressie uit zichzelf voorbij, maar soms is er psychische hulp bij nodig. dit soort hulp kan geboden worden door een coach of psycholoog. meestal duurt een depressie een paar maanden, maar in ergere gevallen kan het ook jaren duren.

Bij een depressie heb je last van een sombere stemming en je ervaart minder plezier. Daarnaast verlies je je interesse in wat jou eerst juist veel vreugde bracht. Vaak krijg je ook te maken met een schommeling van je gewicht. Deze gewichtsverandering komt door een verminderde eetlust of juist doordat je heel veel gaat eten. Daarnaast veranderd ook je slaappatroon. Zo kan het zijn dat je slecht slaapt of helemaal niet kunt slapen. Maar het kan ook zijn dat je juist heel veel slaap nodig hebt. Het gevoel van lusteloosheid en een gebrek aan energie zijn ook symptomen van een depressieve stoornis. Wanneer je jezelf herkent in deze klachten, is het aan te raden om een test op internet te doen. Daarnaast raden wij je aan om een gesprek bij de huisarts aan te vragen. Hij of zij kan jou doorsturen naar een coach of psycholoog.

 

Wanneer je hoog sensitief bent, heb je een verhoogde kans op een depressie. Daarom kan het verstandig zijn om goed te leren om gaan met jouw eventuele hoog gevoeligheid door een cursus hoog sensitiviteit te volgen.

https://www.hsp-academy.nl/