CN Flex
Image default
Auto

Angst tijdens het rijden – omgaan met je rij-angst

Er zijn mensen die last hebben van angst tijdens het rijden. Je handpalmen beginnen te zweten, je hart begint te keer te gaan en je begint moeilijk te ademen. Angst om te rijden, kan ook worden gedefinieerd door situationele angst, zoals de angst voor het rijden op snelwegen, bruggen, heuvels etc. Enge, irrationele gedachten overspoelen de geest, als je gedwongen om hier toch te gaan rijden.

 

De belangrijkste stap in het omgaan met deze angst is om uit te zoeken waar het vandaan komt en niet toe te geven aan je angst. Toegeven aan je angst, zal de angst alleen maar versterken, waardoor het nog moeilijker wordt om deze angst te doorbreken. Dit is een vicieuze cirkel, een ‘angstcirkel’ waardoor je door je eigen angst steeds meer angst zult creëren. Het is dus belangrijk om te blijven rijden en dan niet omdat het moet, maar omdat je dit WILT.

Natuurlijk is het bovenstaande makkelijker gezegd dan gedaan. Als je deze angst hebt en vaak alleen rijdt, is het misschien een goed idee om iemand te vragen om je te begeleiden totdat je over je angst heen bent. Iemand naast je hebben, kan een zeer geruststellend gevoel geven; doe dit totdat je zelfverzekerd genoeg bent om weer alleen te rijden.

 

Een andere manier om angst tijdens het rijden aan te pakken, is om je te concentreren op positieve, kalmerende gedachten als je je angst voelt opkomen. Als je dit lastig vindt, kun je je ook richten op het vinden van manieren om jezelf af te leiden van deze negatieve gedachten. Praat met de persoon die naast je zit (als dat het geval is), luister naar muziek (focus je op de teksten en zing mee) enz. Het belangrijkste idee hier is om je gedachten te verzetten en niet toe te geven aan je angsten.

Krijg weer de controle over je leven, jij maakt beslissingen en niet je angst. Overwin je angst en kom nu nog over je angst om te rijden!

 

Kijk nu bij rijschool MT voor rijlessen hiervoor in bijvoorbeeld Harderwijk.

 

 

 

 

http://rijschoolmt.nl