CN Flex
Image default
Woning en Tuin

De voor- en nadelen van laminaat

Laminaat is één van de populairste vloerbedekkingen. Het bestaat uit een aantal lagen, gemaakt met een sterke basis van geperste houtvezels. Daarbovenop zit een kunststof decorlaag met een hoge kwaliteit design, meestal een nabootsing van een houtpatroon. Hierboven zit een transparante beschermlaag, die de vloer slijtbestendig houdt. Is laminaat de juiste vloersoort voor jou? Hier vind je de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen

Het grootste voordeel van laminaat is de combinatie van gemak met sterkte en duurzaamheid. Een laminaatvloer is ontzettend sterk en gaat vaak meer dan 20 jaar mee. Tegelijkertijd is het eenvoudig om zelf aan te leggen en heeft het weinig onderhoud nodig. Je poetst je laminaatvloer snel en makkelijk schoon; schuren of oliën is niet nodig. Vergelijk je dit met andere vloersoorten, dan zie je dat ze vaak maar één van deze twee voordelen hebben.

Hout is ook sterk en duurzaam, maar vereist veel meer moeite, zoals het regelmatig aanbrengen van een afwerkingslaag. Vinyl is gemakkelijk aan te leggen en te onderhouden, maar is minder sterk en gaat minder lang mee dan laminaat. Vind jij het uiterlijk van een houten vloer het mooist? Veel laminaatvloeren kunnen fraaie houtsoorten tot in de details nabootsen.

Nadelen

Laminaat heeft veel voordelen, maar komt ook met een paar complicaties. In tegenstelling tot hout kan het niet gerepareerd worden als het beschadigd is. Gelukkig wordt beschadiging vaak voorkomen dankzij de beschermende toplaag en de sterkte van het materiaal. Hiernaast kan laminaat voor geluidsoverlast zorgen. Dit kun je oplossen met een ondervloer. Zo zorg je meteen ook voor goede isolatie en bescherming tegen vocht.

https://www.parket-winkel.be

Gerelateerde artikelen

Last van hitte in de zomer? Laat uw huis isoleren tegen de warmte

Alle voordelen van een body dryer op een rijtje

De voordelen van een goedkoop laminaat