CN Flex
Image default
Mode en Kleding

Waarom de meeste mode NIET duurzaam is

Je hebt de term duurzame kleding vast wel eens gehoord of gebruikt, maar wat betekent het nu eigenlijk?

Duurzame mode verwijst naar kleding die wordt ontworpen, vervaardigd, gedistribueerd en gebruikt op een milieuvriendelijke manier.

Eerlijke kleding, een verwante term die ook gangbaar is in de wereld van bewust consumeren, verwijst naar kleding die gemaakt is op manieren die sociaal welzijn en werknemersrechten hoog in het vaandel hebben. (Opmerking: voor veganisten kan ethische mode ook verwijzen naar het vermijden van pelzen, leer en dierlijke vezels in de kleding).

Omdat milieubewustzijn hand in hand gaat met sociaal rechtvaardige praktijken, zijn eerlijke en duurzame mode echter nauw met elkaar verbonden.

Waarom de meeste mode NIET duurzaam is
Het woord duurzaam wordt gedefinieerd als “in staat om in stand te worden gehouden”. Een duurzame mode-industrie is dus een industrie die moet werken op een manier die nog jaren en decennia kan werken.

Helaas geldt dit niet voor de overheersende ‘fast fashion‘ van vandaag de dag, waarmee kleding wordt bedoeld die met opzet is ontworpen om snel en tegen lage prijzen te worden geconsumeerd, waardoor klanten kleding als wegwerpkleding beschouwen – die ze slechts een paar keer dragen voordat ze worden weggegooid of overstappen op nieuwere en trendyere goedkope kleding.

De fast fashion-cyclus is verre van duurzaam, omdat het de natuurlijke hulpbronnen van de aarde in exponentieel tempo uitput, arbeiders over de hele wereld uitbuit, en resulteert in een overweldigende hoeveelheid afval.

In tegenstelling tot traditionele modehuizen die slechts een paar seizoenscollecties per jaar hebben, brengen fast fashion merken soms wel een nieuwe collectie per week (of meer) uit in een poging om continue, hersenloze consumptie te stimuleren.

Wil jij hier niet aan bijdragen en heb je liever biologische kleding die niet door kinderen is gemaakt of in slechte omstandigheden? Kijk dan eens in de eerlijke kleding webshop van ADUH en vindt de leukste ontwerpen die zorgvuldig en verantwoord zijn gemaakt.