CN Flex
Image default
Cadeau

Diamanten verlovingsringen

Wat is diamant

Diamanten zijn geheel gemaakt uit koolstofmoleculen die erg dicht tegen elkaar zijn geperst. Hierdoor zijn diamanten zeer sterk en zijn ze krasbestendig en bijna onbreekbaar. Ze hebben dan ook niet voor niets de naam ‘onbreekbaar’ in het Grieks. Diamanten zijn het sterkste mineraal op aarde en zijn naast de meest gekozen kleurloze variant in verschillende kleuren beschikbaar.

Ambachtelijk werk

Diamanten kunnen hierdoor oldschool genoemd worden, maar ze worden nog steeds met de hand geslepen. Machines kunnen namelijk niet zo secuur werken als menselijke arbeid op het gebied van diamanten.

Vier C’s geven de kwaliteit van diamanten aan:

Cut: slijpvorm
Colour: kleur
Clarity: zuiverheid
Caratweight: karaatsgewicht

Soorten diamanten verlovingsringen

Wanneer bekend is dat een stel gaat trouwen wordt er door de vrouw een verlovingsring gedragen. Deze ringen zien er anders uit dan trouwringen omdat duidelijk moet worden dat de vrouw niet meer beschikbaar is en gaat trouwen. Bij verlovingsringen zijn diamanten een veel gekozen edelsteen. Ronde en vierkante diamanten, ook wel briljante en prinsessen vormen genoemd, zijn de meest gekozen.
Er zijn meerdere soorten verlovingsringen

Edelsteen in het midden

Verlovingsringen zijn duidelijk te herkennen aan de edelsteen in het midden. Dit is het onderdeel wat de ring zichtbaar onderscheidend maakt en hier zijn veel keuzes in te maken. Zo kun je vaak kiezen tussen een diamant, topaas, smaragd en nog veel meer.

Soort afwerking

De afwerking is ook een keuze waar je tegen aanloopt. Je kunt tussen een glanzende of matte afwerking kiezen. Een Glanzende afwerking weerkaatst het licht juist en heeft een wat meer glimmend uiterlijk. Als je voor een matte afwerking kiest krijgt de ring een juist wat ingetogen uiterlijk en wordt het licht niet gereflecteerd. Er ontstaan bij beide afwerkingen veel krassen die je gelukkig wel makkelijk weer kunt verhelpen door ze opnieuw te af te werken.

Verlovingsringen vs trouwringen

Trouwringen worden pas gedragen als je daadwerkelijk getrouwd bent en verlovingsringen bij de aankondiging van het huwelijk. Toch is het tegenwoordig niet meer zo zwart op wit. Verlovingsringen worden namelijk ook wel gedragen als trouwringen. Je kunt er alle kanten mee op, dit was vroeger wel anders. Katholieken droegen hun ringen bijvoorbeeld aan de linkerhand en protestanten juist aan de rechterhand om tegen het katholicisme in te gaan.

Het ligt aan de kwaliteit van de diamant, maar je kunt diamanten verlovingsringen zo duur maken als je zelf wilt. Naast de diamant moet je ook kiezen tussen de overige materialen. Dus kies je voor zilver, witgoud of toch geelgoud. Of een ander materiaal?