CN Flex
Image default
Bedrijven

Werkplaats inrichten

 Over de inrichting van een werkplaats in bijvoorbeeld een schrijnwerkerij of metaalbewerkend bedrijf wordt meestal weinig aandacht gegeven. Toch draagt het bij aan het welzijn van werknemers, hun productiviteit en hun veiligheid.

Inrichting, productiviteit en veiligheid

Aandacht spenderen aan de inrichting van de werkvloer levert vele voordelen op. Allereerst een verhoogde productiviteit. Een doordachte layout voorkomt dat werknemers overbodige verplaatsingen moeten doen, waardoor ze op een doorsnee werkdag flink wat tijd besparen. Hierdoor betaalt een inrichting-optimalisatie zich snel terug. Een tweede voordeel is de verhoogde veiligheid. De juiste inrichting zal ongelukken voorkomen, en op die manier ook geld besparen of zelfs levens redden. Conclusie: er zijn voldoende redenen om een goede werkvloer inrichting hoog in het vaandel te dragen.

Verplaatsingen in kaart brengen

Probeer eerst en vooral de voornaamste verplaatsingen in het gebouw in kaart te brengen. Wat zijn de onderlinge relaties tussen werkplekken? Verplaatsen enkel de medewerkers zich, of ook goederen? Wat is de frequentie hiervan? Welke afstand leggen ze af? 

Al deze vragen helpen tijdens het optimaliseren van de inrichtnig. 

Stel dat er bijvoorbeeld een reeks bandzaagmachines voor metaal aan één zijde van de werkplaats staan met een opslagsysteem aan de andere zijde. Om de productiviteit te verhogen kan het voldoende zijn om dit opslagsysteem dichter bij de bandzagen te plaatsen. 

Probeer er ook voor te zorgen dat de paden van individuele werknemers elkaar zo min mogelijk kruisen. Dit kan voor ongewenste vertragingen zorgen of gevaarlijke situaties creëren. 

Ergonomie in de werkplaats

Bij de inrichting willen we natuurlijk ook rekening houden met de ergonomie. Het is logisch dat een werknemer die minder vaak moet bukken, tillen, strekken… meer energie heeft dan een werknemer die continu wordt afgepeigerd. Ergonomie draait niet alleen om de afstanden tussen werkposten, maar ook de hoogte van machines en werkbanken, het gebruik van hulpmiddelen (zoals liftsystemen) en de nodige verlichting. 

Schoonmaak

Een schone werkplaats is een productieve en veilige werkplaats. Vermijd rondslingerend materiaal en gereedschap door de juiste opbergmogelijkheden te voorzien, gaande van opbergrekken tot mobiele wagentjes. Een goede bewustwording en opleiding van teamleden is hier ook enorm belangrijk. Door ze de juiste gewoonten aan te leren, blijft de werkplaats zo schoon mogelijk. Dat werkt niet alleen aangenamer, het komt ook de veiligheid ten goede. 

https://www.multiraedt.nl/2014/09/24/hoe-kunnen-de-productiviteit-op-de-werkvloer-verhogen/