CN Flex
Image default
Bedrijven

Hovenier BBL

 Hovenier BBL gaan doen: een goed idee! Houd je van buiten zijn, van groen en van lekker aanpakken? Dan is het vak van hovenier jou misschien wel op het lijf geschreven. Als hovenier ben je dagelijks bezig met het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en ander openbaar groen. Je maakt alle seizoenen heel bewust mee en beleeft de natuur van dichtbij. Bij Hovenier BBL krijg je bijvoorbeeld les over aanleg en onderhoud van tuinen, plantenkennis, bodemkunde, machineonderhoud en arbo & veiligheid. De lessen zijn heel praktijkgericht en alles wat je leert, gebruik je ook daadwerkelijk voor je baan. Als nog langer in de schoolbanken doorbrengen niks voor jou is, kies dan voor Hovenier BBL. Dan ga je na je vmbo of de eerste drie jaar van je havo of vwo lekker aan de slag bij een leerwerkbedrijf en krijg je vanaf de eerste dag salaris. Per week hoef je maar één dag naar school en de andere vier dagen werk je. Als je jonger dan 21 bent, krijg je die schooldag bovendien vaak doorbetaald. Hoe mooi kun je het hebben? 

 

Welk beroep leer je met Hovenier BBL?

 

 Op het mbo waar je Hovenier BBL gaat doen, zijn verschillende niveaus. Met vmbo basis ga je niveau 2 doen en daarmee krijg je een diploma voor medewerker hovenier. Dat betekent dat je in een groep aan hoveniersprojecten werkt, onder leiding van een meewerkend voorman of voorvrouw. Die opleiding duurt twee jaar. Met vmbo kader ga je niveau 3 doen en daarmee word je zelfstandig hovenier. Dat houdt in dat je met een groep medewerkers hovenier wordt ingezet voor aanleg en onderhoud en dat je als meewerkend voorman of voorvrouw leiding geeft aan die groep. Die opleiding duurt drie jaar. Met vmbo theoretische leerweg, onderbouw havo en onderbouw vwo ga je niveau 4 doen en daarmee word je uitvoerder hovenier. Hiermee geef je leiding aan grotere groenprojecten en kun je ook je eigen zaak beginnen. Ook deze opleiding duurt drie jaar maar je krijgt wel een paar extra vakken die te maken hebben met offertes opstellen, inkoop en projectmanagement. 

 

Hoe groot is de kans op een baan? 

 

De kans om een goede baan te vinden als hovenier op elk niveau is heel groot. De overheid noemt het vak van hovenier ‘kansrijk’, wat betekent dat er een groot tekort aan goed opgeleid personeel is. Groen is ‘in’: steeds meer mensen willen meer groen in hun tuin voor verkoeling en om bij te dragen aan een beter milieu. Ook gemeentes besteden veel geld aan openbaar groen en de inrichting van nieuwe, groene projecten. Hoveniersbedrijven moeten opdrachten weigeren omdat ze de mensen niet hebben om het te kunnen uitvoeren. Voor jou als aankomend hovenier goed nieuws!