CN Flex
Image default
Aanbiedingen

Wees creatief met je dak

Als er één plek in jouw huis is, waar jij echt helemaal los kan gaan qua creativiteit, dan is dat het dak wel. Het dak van een huis is de ultieme plek om te gebruiken voor een leuk project. Er zijn zoveel verschillende dingen mogelijk met daken, het lijkt me lastig om te kiezen. Vooral als je zelf een huis aan het ontwerpen en bouwen bent, dan weet je dat het dak van je huis heel bepalend is voor de uitstraling van je huis. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor wat je met je dak kan doen, zet ik in dit artikel de drie meest gebruikte dakbedekkingen op een rijtje.

 

We beginnen met de Nederlandse klassieker: een dak dat belegd is met dakpannen. Dakpannen worden traditioneel gebruikt voor de dakbedekking van huizen in Nederland. Vaak zijn ze rood, maar je komt tegenwoordig ook steeds vaker zwarte dakpannen tegen. Dakpannen zijn in verschillende manieren te leggen, bijvoorbeeld in een U patroon of in een S patroon. Als je kiest voor dakpannen, dak krijgt jouw huis waarschijnlijk een traditionele ‘look’ die goed bij het Nederlandse landschap past.

 

Een alternatief dat eigenlijk nog veel en veel ouder is dan dakpannen, is het gebruik van riet op je dak. Riet is een uitstekend materiaal om een dak mee te bedekken, omdat het waterdicht is en omdat het heel erg goed isoleert. Als je kijkt naar rieten daken, dan zie je vaak dat ze wel veel onderhouden moeten worden. Maar ja, dat is de prijs die je betaald voor een mooi rieten dak gelegd door een rietdekker.

 

De laatste optie om je dak mee te bedekken, is iets wat vooral op platte daken goed uitkomt. Dakpannen en riet zijn alleen geschikt voor schuine daken, maar sedum past juist goed op platte daken. Sedum is natuurvriendelijk en het isoleert ook heel goed. Kies voor een sedum dakbedekking als jij graag milieubewust wil leven. 

https://www.rietwerk.nl/