CN Flex
Image default
Woning en Tuin

Ondervloeren en thermische isolatie

Bij een nieuw huis of een verbouwing hoort vaak een nieuwe vloer. En bij een nieuwe vloer hoort een ondervloer. Want een ondervloer zorgt voor isolatie en een egale ondergrond. Wanneer de ondergrond al egaal is, kun je gemakkelijk een ondervloer op een rol aanbrengen.

Anders kun je beter kiezen voor platen ondervloer. Isolatie in de ondervloer heeft te maken met geluid en warmte. Isolatie in de ondervloer dempt het geluid, wat weer fijn is voor je onderburen.

Daarnaast is er thermische isolatie die zorgt dat warmte en kou niet door je vloer je huis in kunnen trekken.

Ondervloeren zijn er voor laminaat, maar ook voor vinyl en parket.

Vocht en kou van de grond

Als je op de begane grond woont, kan er via de grond bijvoorbeeld veel kou door de vloer je huis in komen. In de winter betekent dat snel dat je je verwarming hoger moet zetten om het warm te houden. Bovendien krijg je sneller koude voeten op zo’n vloer.

Dan is thermische isolatie in je ondervloer belangrijk.

Daarnaast kan er bovendien vocht via de grond je vloer in trekken. En dat vocht beschadigt dan ook nog eens je vloer. Daarom is een ondervloer van belang. Om vocht tegen te houden kies je een ondervloer met een vochtwerende laag of met dampdicht folie.

Warmte en vloerverwarming

Woon je juist boven iemand? Dan kan thermische isolatie in je ondervloer weer prettig zijn om warmte buiten te houden. Warmte stijgt op en kan ook via je vloer je huis in komen. Juist in de zomer is het dan fijn dat dit beperkt wordt.

Wil je vloerverwarming? Dan moet je wel opletten met je vloer en ondervloer. Je hebt dan waarschijnlijk een lagere thermische isolatiewaarde in je ondervloer. Voor vloerverwarming geldt een maximale R-waarde van 0,15 m²K/W voor je vloer en ondervloer samen.

https://www.ondervloershop.com