CN Flex
Image default
Winkelen

Zijn collageen supplementen onzin of werkt het voor je huid?

Collageen, een eiwit dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd, is ook een populair supplement en ingrediënt van schoonheidsproducten dat beweert de gezondheid van je huid te verbeteren. Kortom, is een collageen supplement onzin of werkt het echt voor een jongere huid?

Collageen supplementen reclame

Collageen zorgt ervoor dat onze huid niet verslapt en geeft ons die mollige, jeugdige uitstraling, zo wordt er geclaimd.  De reclame voor collageen supplementen beweert dat ze de elasticiteit van de huid kunnen verbeteren, zichtbare rimpels kunnen verminderen en de doorbloeding van de huid kunnen vergroten.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat dient als een van de belangrijkste bouwstenen voor je botten, huid, haar, spieren, pezen en ligamenten. Collageen zorgt ervoor dat onze huid niet verslapt en geeft ons die mollige, jeugdige uitstraling.

Je lichaam maakt van nature collageen aan, maar deze productie neemt af naarmate we ouder worden. Vanaf midden twintig beginnen we langzaam collageen te verliezen. Bij vrouwen kunnen we tot 30% van onze collageenproductie verliezen in de eerste 5 jaar van de menopauze.

Omdat we collageen verliezen naarmate we ouder worden, gebruiken velen collageensupplementen als onderdeel van een anti-aging schoonheidsregime.

Werken collageen poeder supplementen?

Collageen wordt vaak verkocht als supplement, zoals collageen peptide poeders, capsules of vloeistof. Maar werken ze ook of is collageen onzin? “Het eerlijke verhaal: we weten eigenlijk niet zeker of we baat hebben bij collageen supplementen” zegt Dave Leusink van de grootste webwinkel in collageen poeder supplementen: Vitamines.com.

De kwestie is dat de meeste dingen die we innemen worden afgebroken door maagzuur en niet worden opgenomen in de bloedbaan. Het is onduidelijk of we ingenomen collageen opnemen of dat het helemaal wordt afgebroken in de maag.

Leusink zegt verder dat we nog steeds een objectieve, grootschalige studie nodig hebben die zich richt op collageen om de langetermijneffecten van dit orale supplement vast te stellen.

Hoe zit het met collageen crèmes?

Van topische behandelingen als retinol en tretinoïne wetenschappelijk is bewezen dat ze de collageenvorming bevorderen. Bovendien kunnen antioxidanten zoals vitamine C de ontsteking die schade aan het collageen in je huid veroorzaakt omkeren.

Van wat we nu weten hebben mensen waarschijnlijk meer baat bij retinol of vitamine C huidverzorgingsproducten dan bij een collageenhoudende crème.

Je natuurlijke collageen beschermen voor een gezonde huid

Ultraviolet licht van de zon breekt collageen af, dus is het belangrijk dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken. Het eten van voedsel met veel antioxidanten, zoals fruit en groenten, kan ook de afbraak van collageen voorkomen. 

Vraag een dermatoloog over anti-aging supplementen

Als je vragen hebt over het invoeren van een nieuwe huidverzorgingsroutine of het gebruik van anti-aging supplementen, dan is het verstandig econsult te plannen met een dermatoloog, die kan helpen bepalen wat geschikt is voor jouw huid en of dure collageensupplementen echt iets toevoegen.