CN Flex
Image default
Particuliere dienstverlening

Wel of geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De overlijdensrisicoverzekering blijft voor veel mensen een onduidelijk en abstract verhaal. Het wordt aangeraden om af te sluiten wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit maar wat staat je te wachten in termen van premies, voorwaarden en uitkeringen? Kort gezegd, wat heb je eraan? In dit artikel meer informatie in heldere taal over de overlijdensrisicoverzekering. Na het lezen van dit stuk kun jij zelf bepalen of een overlijdensrisicoverzekering de juiste keuze is in jouw situatie.

Wat is je financiële situatie?

Een van de belangrijkste redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is om grote financiële risico’s af te dekken. Om die reden wordt de overlijdensrisicoverzekering dan ook vaak gekoppeld aan de hypotheek. Het betekent dat het bedrag waarvoor je jezelf verzekert wordt uitgekeerd aan je nabestaanden wanneer je overlijdt. Bij een koppeling met de hypotheek is de hypotheekverstrekker de eerste begunstigde. En dat betekent dat de hypotheek dus als eerste afgelost wordt. Zo kan je gezin bijvoorbeeld in het huis blijven wonen, ook als jouw inkomen wegvalt.

Wanneer je genoeg geld hebt om de woning af te betalen of om voor je gezin in het levensonderhoud te voorzien wanneer je komt te overlijden is het wellicht niet nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Omdat je natuurlijk nooit helemaal zeker weet hoe het leven loopt is het goed om te weten dat je een levensverzekering ook af kunt kopen.

Wat is je leeftijd?

Wat een overlijdensrisicoverzekering kost is hoofdzakelijke gebaseerd op het risico op overlijden. Dat lijkt een open deur maar je kans op overlijden is direct gekoppeld aan je leeftijd. Kort gezegd, hoe ouder je bent des te groter de kans op overlijden. De premie voor ouderen ligt dan ook een stuk hoger dan voor jongeren. Wanneer de hoogte van de premie niet langer opweegt tegen het bedrag dat je kunt verzekeren is het dan ook af te raden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Wat is je leefstijl?

Niet alleen je leeftijd maar ook bepaalde aspecten van je levensstijl kunnen het risico op overlijden vergroten. Veel verzekeraars rekenen bijvoorbeeld een hogere premie voor mensen met obesitas (BMI boven de 40). Ook rokers betalen vaak een hogere premie. Wanneer je stopt met roken of afvalt kun je na verloop van tijd meestal wel weer een premieverlaging krijgen omdat je dan buiten de risicogroep valt. Een medische keuring bepaalt meestal de kosten voor de overlijdensrisicoverzekering.