CN Flex
Image default
Dienstverlening

De verschillende coronatesten die je kunt afnemen

Nu dat het vakantieseizoen weer is begonnen, zoekt iedereen naar een mogelijkheid om weg te kunnen gaan. Helaas is het door de regels rondom corona in het binnen- en buitenland vrij ingewikkeld om deze mogelijkheid te vinden, met soms zelfs een claim door corona als gevolg. Sommige vakantiebestemmingen eisen namelijk een quarantainetermijn bij aankomst of terugkomst. Andere landen verplichten geen quarantaine, maar wel een geldig vaccinatie- of testbewijs. Dit laatste is vooral een populairdere optie. Maar wat voor soort coronatesten zijn er nu allemaal?

PCR-test

De meest betrouwbare coronatest is de PCR-test. Deze test kijkt of je bepaalde stukjes van het coronavirus bezit via je neus- of keelslijm. Dit slijm wordt met een wattenstaafje uit de neus of keel gehaald. Bij de PCR-test wordt het genetisch materiaal van het gevonden coronavirus verder gekweekt, waardoor je goed kan zien of iemand het virus bij zich draagt, ook al is het in geringe mate. Deze procedure duurt meestal 4 tot 8 uur en het duurt 24 tot 48 uur totdat je het resultaat zelf krijgt.

Antigeentest

Als je niet de tijd hebt om zo lang te wachten, kan je ook kiezen voor een antigeentest. Hierbij wordt er gezocht naar antigenen tegen het coronavirus in je neus- of keelslijm. Dit wordt aangetoond via een zogenaamde testcasette, die zelfs buiten een laboratorium te gebruiken is. Het resultaat verschijnt vaak erg snel; meestal zelfs na een kwartier. Dit maakt het ideaal voor mensen die snel een resultaat willen zien. Daar staat echter wel tegenover dat het een minder betrouwbare test is dan de PCR-test, omdat de antigeentest minder gevoelig is voor een klein aantal virusdeeltjes. Hierdoor kan je aan het begin van een infectie alsnog negatief getest worden.

Claim door corona indienen

Als je toch positief wordt getest, net voordat je op vakantie gaat, kan je een claim indienen voor annuleringskosten. Deze kan je indienen bij je verzekeraar.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/corona-claims/

Gerelateerde artikelen

In een keer machinaal straten met de RoadPrinter en de RoadPrinter Eco

Wat is havenbeveiliging?

Riolering verstopt