Fischertechnik

Slimme fischertechnik

Ik ben al jarenlang een trouwe fan van alles wat maar te maken heeft met het bouwen van modellen. En dan heb ik het over echt van alles: huisjes, bruggen, voertuigen en ook vaak bouwvoertuigen. Dat laatste vind ik echt een leuke uitdaging, vooral omdat mijn vader in de bouw heeft gewerkt en ik vaak ging kijken naar zijn werkzaamheden. Die grote kranen en graafmachines hebben daarom een plekje in mijn hart veroverd en ik kan dan ook niet meer zonder mijn modelbouw. Toen ik klein was, speelde ik veel met lego en later met technisch lego. Op den duur heb je al die mogelijkheden wel gezien en was ik toe aan iets anders, iets meer volwassen speelgoed. En zo kwam ik via een vriend terecht bij de modelkunst van fischertechnik. Fischertechnik is een Duitse onderneming die ook daadwerkelijk in de bouw werkzaam is. In de jaren zestig hebben ze een onderdeel van hun bedrijf vrijgegeven voor het creëren van het zogenaamde fischertechnik speelgoed. Dit is zeker niet alleen geschikt voor kinderen maar is functioneel voor iedereen. Het is namelijk zeer toepasbaar omdat de delen zo gedetailleerd en accuraat zijn nagemaakt. Het lijkt daardoor net echt, ondanks de kleurverschillen met de echte wereld. Het echte zit hem in de manier waarop de delen aan elkaar worden verbonden. Dat is de grote kracht van fischertechnik, dit is direct overgenomen van de daadwerkelijke voertuigen of architectuur. Ik leerde als tiener dan ook erg veel van dit soort constructies door het simpelweg te maken en na te doen. Dat leidde er zelfs toe dat ik architectuur ben gaan studeren. En dat allemaal dankzij fischertechnik. Ik ben hen dan ook heel erg dankbaar en ik hoop dat ik dat met deze tekst een beetje kenbaar weet te maken. Ik ben trouwens vast niet de enige die zich op deze manier heeft ontwikkeld. Fischertechnik is niet een grote marktleider, maar dat is puur omdat ze niet veel aan promotiewerk doen. Mensen die serieus geïnteresseerd zijn in dit soort werk komen vanzelf wel uit bij fischertechnik. Dat staat als een paal boven water.

Fischertechnik is voor jong en oud

Want niet alleen heb ik onlangs fischertechnik aan mijn kinderen gegeven om eens te proberen, het is ook erg geschikt voor mijn studenten. Het moge duidelijk zijn dat ik enorm fan ben geworden van fischertechnik en dat wil ik erg graag uitdragen. Dankzij hen ben ik de architectuur ingerold en heb mooie bruggen kunnen en mogen ontwerpen die daadwerkelijk in Nederland zijn gebouwd. Als je goed kijkt zal je vast en zeker bepaalde technieken terugvinden die ik al sinds ik met fischertechnik speelde, had ontwikkeld of had geleerd dankzij de uitgebreide handleidingen die je altijd krijgt aangereikt als je met dit prachtige materiaal aan de slag gaat. Wellicht vraag je jezelf af wat je nu precies allemaal kunt gaan maken met fischertechnik. Ten eerste kan je dit terugvinden op bijvoorbeeld de Nederlandse importeurssite: fischertechnikwebshop.nl. Via hen bestel ik al jarenlang fischertechnik, dus ik kan met gerust hart deze site aanraden, hier werken ware professional sop het gebied van het runnen van een webshop. En ten tweede heb ik eventjes een kort lijstje samengesteld om je een indruk te geven van de grote catalogus waaruit je kunt kiezen:

  • JUNIOR
  • BASIC
  • ADVANCED
  • PROFI
  • ROBOTICS
  • PLUS
  • INDUSTRIE
  • ONDERDELEN

Je ziet dat er voor jong en oud wel iets te vinden is als je verder gaat kijken bij deze categorieën. Het mooi is dat ik zowel mijn kinderen als mijn leerlingen gek heb weten te krijgen van fischertechnik. Dat laatste komt omdat ik vaak modellen nodig heb om mij lesstof over een bepaalde constructie kenbaar te maken. Het is veel leerzamer om daadwerkelijk iets in handen te hebben dan om dit af te kijken via een of ander scherm. Daarnaast kunnen leerlingen er ook zelf mee aan de slag om zo hun vaardigheden in de praktijk te oefenen. Dat heeft al tot zeer hoopgevende en vernieuwende constructies geleid.

Probeer het zelf ook eens

Mocht je dus ook net als ik gek zijn van dit soort speelgoed, eigenlijk doe ik fischertechnik te kort door het speelgoed te noemen maar je begrijpt nu onderhand wel wat ik bedoel, dan is het zeker aan te raden om eens een proefpakket voor kinderen aan te schaffen. Gewoon een kleine fischertechnik doos om mee te beginnen en dan zie je wel waar het schip strand. Of doe dit samen met je kind of kleinkind, dat staat zeker garant voor urenlang spelplezier. Dit is weer eens iets anders dan al die videogames op je consoles waar kinderen mee doodgeslagen worden. Leg die smartphone eens en tijdje weg en ga eens met je handen werken. Met fischertechnik zal je kind zich niet alleen urenlang vermaken, de kans is groot dat hij of zij ook een ruimtelijk inzicht zal verwerven en dat is alleen maar functioneel en gunstig voor later. Als je eerst nog even de kat uit de boom wilt kijken en zit met vragen over alles wat maar met fishertechnik te maken heeft, schroom dan niet en neem eens contact op. Mijn vragen kan ik altijd keurig kwijt bij hun klantenservice en ze zijn snel van repliek. Bezorgen laten ze over aan twee bekende pakketdiensten namelijk PostNL en DHL. Daardoor kan je het pakketje volgen vanaf het magazijn tot aan je huis en weet je wanneer je voor de deur kunt gaan zitten wachten. Veel speel- en knutselplezier!

http://www.fischertechnikwebshop.com/