CN Flex
Image default
Eten en drinken

Gezonde keuzes – Eet ik gezond?

Voedsel – we kunnen niet zonder. Het is wat ons lichaam gebruikt als bron van energie en het is wat ons lichaam gebruikt om zichzelf te herstellen. Tegenwoordig hebben we meer keuzes aan eten dan ooit, beschikken we over meer informatie over eten (we worden overspoeld aan informatie) en toch bestaat er nog steeds verwarring over wat gezond is en wat ongezond is. Vragen zoals welke voedsel gerelateerd zijn aan ziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas en ga zo maar door.

Waarom

Het antwoord daarop is daar dat vele bedrijven allemaal geven om hun winst. Ze gebruiken de media (niet meer aan te ontkomen) om hun doelgroepen verkeerd te informeren via flagrante advertenties en minder flagrante advertenties die zich verhullen als “informatief” of “nieuws”.

Over het algemeen halen we ons eten voornamelijk bij supermarkten. Hier hebben we een overvloedig keuzes aan voedsel – sommige vers – maar de meeste verpakt, ingeblikt, flessen, plastic en dergelijke. Dit soort voedsel zijn verwerkt worden verpakt ergens in een fabriek en vervolgens blijven ze verpakt voor een lange tijd – jaren of voor altijd (wie weet het).

Het is ons aangeleerd om op de labes te kijken om te weten wat de percentages zijn van o.a. onverzadigde vetten, zout, caloriën of koolhydraten afhankelijk van de reden waarom je kijkt en welke gezondheids problemen je aan het voorkomen bent of van af probeert te komen.

Kunstmatige en verwerkt

Bedrijven creëren en adverteren bijvoorbeeld een “gezond” alternatief dat “laag in vetten” is om jou over te halen hun product te kopen en vervolgens jou te laten dat jij gezonde keuzes aan het maken bent voor jezelf en jouw gezin. “Minder” suiker of vetten betekent eigenlijk gewoon van heel suikers of vetten naar veel suiker of vetten. Of gebruikelijk worden de vetten gecompenseerd door suikers samen met kunstmatige stoffen die gemaakt zijn in laberatoriums. Kunstmatige stoffen waar ons lichaam niet voor gemaakt is om te consumeren. Dit is natuurlijk een probleem. Zoals ik al eerder aangaf, hier zitten bedrijven achter die alleen om hun winst geven.

Het is voor mij nu gebruikelijk en gezond verstand om de ingrediënten te weten van het eten dat ik koop. Ik probeer eten dat verpakt en verwerkt is zoveel mogelijk te vermijden of helemaal links te laten liggen. Als er bijvoorbeeld kunstmatige smaken zijn toegevoegd laat ik het gewoonlijk staan.

Maar wat tegenwoordig ook een probleem is – is dat er ook verborgen ingedriënten zijn verwerkt die niet op de labels staan. Het is namelijk niet verplicht om te vermelden welke aanvullende ingedriënten bedrijven hebben gebruikt in het voorbereiden van een specifiek ingedriënt die jij later in een supermarkt gaat kopen. Bijvoorbeeld – als kokos is gebruikt voor koekjes, de kokos kan verwerkt zijn met een conserveringsmiddel of een een emulgator of smaak (of zelfs alle drie!). Wanneer deze kokos is gebruikt voor de koekjes, zal alleen kokos vermeldt worden op het ingedriënten label – niet de chemicalen die eraan toegevoegd zijn. Iets waar je je zorgen over zou moeten maken! Want zelfs voedsel dat op het eerste gezicht natuurlijk schijnt te zijn, kan vol zitten met – wie weet allemaal.

Wat kan je eraan doen?

Het antwoord is natuurlijk vers voedsel – biologisch als mogelijk is. Dit is waar ons lichaam in eerste instantie voor gemaakt is om te eten, niet het voedsel dat verwerkt is door fabrieken en laberatoriums. Natuurlijks vers voedsel bevat de voedingstoffen en bouwstenen waarvan onze cellen weten waarvoor ze het kunnen gebruiken.

De kunstoffen en chemicalen die verwerkt zijn in de rotzooi verhult als “voedsel” die ze verkopen, zijn dingen die onze cellen niet kennen en dus ook niet weten waarvan ze het moeten gebruiken. Ze zijn gemaakt in laberatoriums om onze smaakpapillen te verwennen of ingedriënten op een bepaald manier te doen gedragen, maar zijn totaal onbekend voor de miljarden cellen die deel uitmaken van onze geweldige lichamen.

Het is vandaag de dag extreem moeilijk om verwerkt voedsel totaal te vermijden, maar door op zijn minst ons consumptie ervan te minimaliseren en ons zelf te opleiden wat we moeten vermijden; zelf voedsel verbouwen en ons gezond verstand te gebruiken komen we al een heel eind op weg om gezond te blijven, vrij van ziektes te zijn en ons leven te leven.

Wanneer je bewust keuzes gaat maken gezonder te gaan leven moet het natuurlijk niet voelen als een last – het gevoel hebben dat je niks meer kan of mag eten. Zo nu en dan iets eten wat minder gezond is kan weinig kwaad. Ik drink nu bijna alleen maar water en groene thee, begin mijn dag met een heerlijke groene smoothie en verdeel mijn dag in meerdere kleinere maaltijden. Tip: eiwitrijke tussendoortjes stillen de honger.

Er zijn veel receptenboeken en diëten die je kunnen helpen de eerste stappen te maken om gezonder te gaan eten. Hoe dan ook, wens ik je veel succes op een gezonder leven!

http://fitensterk.nl/8-voordelen-groene-smoothies/