CN Flex
Image default
Aanbiedingen

Van sjabrak tot zadelpad, er zijn allerlei verschillende soorten zadeldekjes

Van sjabrak tot zadelpad, er zijn allerlei verschillende soorten zadeldekjes

Een zadeldekje bied bescherming voor het paard tijdens het rijden. Het zadeldekje zit natuurlijk onder het zadel en wordt onder het zadel gebruikt om de ligging van het zadel te verbeteren. Ook beschermd het zadel de rug van het paard omdat een zadel vaak erg zwaar is, een zadeldek helpt dan schaafwonden en drukplekken voorkomen. Daarnaast gebruiken veel mensen een zadeldekje omdat ze dat gewoon mooi vinden. Een zadeldek van goed materiaal is zacht voor de paardenrug en kan het comfort van het paard en ook dat van de ruiter een heel stuk verhogen. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat het zadel goed past, een zadeldekje is niet de oplossing voor een slecht zittend zadel. Het kan zelfs zo zijn dat door het dragen van het zadeldek de ligging van het zadel alleen maar slechter word. De onderlegger vult namelijk een deel van de ruimte tussen het zadel en de rug van het paard op waardoor het mogelijk is dat de ruimte te krap wordt en het paard belemmerd word in zijn beweging. Ook de maat van het zadeldek is zeer belangrijk want als er een te klein zadeldek wordt gebruikt drukt het zadel op de rand van het zadeldek waardoor op die plek een belasting ontstaat, door belasting en belemmering van de beweging van het paard kunnen er rugklachten en rijproblemen ontstaan. Het gevolg van rijproblemen is dat het paard gaat staken tijdens het rijden en dat wil je natuurlijk niet. Let er op dat een zadeldek altijd groter moet zijn dan het draagvlak van het zadel en moet zonder vouwen onder het zadel liggen. Het is ook belangrijk dat je kijkt naar de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, dit is omdat sommige zadeldekjes rechtstreeks op de paardenrug gebruikt worden en anderen tussen het zadel en dekje in. Zadeldekjes zijn te koop in heel veel verschillende soorten en kleuren. Met een zadeldek kun je een paard mooi aankleden in stijl. De aanschaf van een nieuw zadeldekje of andere paardrijkleding zoals paardrijbroeken, rijlaarzen en paardendekens hoeft niet altijd veel te kosten, er zijn Ruitersport veilingen & aanbiedingen waar je deze goedkoop kan verkrijgen. 

Zadeldekjes, stijlvolle bescherming voor het paard

Voor elke activiteit tijdens het paardrijden is er wel een ander soort zadeldekje te vinden. De reden hiervoor is dat er bij al deze activiteiten in de paardensport verschillende eisen worden gesteld aan de uitrusting van zowel de ruiter als het paard. Bij het kopen van verschillende soorten zadeldekjes is het zeer belangrijk dat je goed nadenkt waarvoor je het zadeldek wilt gebruiken. Het is namelijk zo dat je een Western dekje niet onder een dressuur zadel kunt leggen.

De vier belangrijkste soorten zadeldekjes

  • Sjabrak
  • Veelzijdigheidsdekje
  • Dressuurdekje
  • Zadelpad

Sjabrak

De verschillen tussen een sjabrak / schabrak en een veelzijdigheidsdekje zijn niet altijd bij iedereen even helder. Het beschermt precies de huid van het paard, wat onder zadel komt. Om het paard extra te beschermen bestaan er ook sjabrakjes met schapenbont. Door het zachte materiaal liggen die erg comfortabel voor het paard.

Veelzijdigheidsdekjes

Een veelzijdigheidsdekje ook wel allround dekje genoemd heeft weer hele andere eigenschappen dan een sjabrak. Een veelzijdigheidszadel is een zadel wat net geen dressuur- of springzadel is, het is een zadelvorm die hier tussen in valt. Een veelzijdigheidsdekje is in alle takken van de ruitersport te gebruiken, je kunt er mee springen maar je kunt er ook dressuur mee rijden. Omdat er dus zo veel verschil zit in de verschillende soorten zadels is het dus ook heel belangrijk dat het zadeldekje bij het zadel past.

Dressuurdekjes

Een dressuurdekje of dressuursjabrak is een dekje wat onder een dressuurzadel hoort. Een dressuurzadel kenmerkt zich door vorm van de zweetbladen, de zweetbladen zijn recht en lang. Het dekje van een dressuurzadel is dus ook zo gevormd dat het mooi ligt onder een dressuurzadel.

Zadelpad

Een zadelpad is anders dan de andere soorten dekjes. Elk dekje of het nu een dressuurdekje of een veelzijdigheidsdekje is heeft dezelfde functie. Een zadelpad heeft als functie dat het leer van het zadel niet word aangetast door het zweet van het paard en dat het de rug van het paard beschermt tegen schuren van het zadel. Naast deze functie heeft het zadelpad nog een functie, als je regelmatig paardrijd krijg je op den duur toch wel een zere kont. Doordat je een zere kont krijgt kun je minder paardrijden dan je graag zou willen. Dan is het aan te raden om een zadelpad aan te schaffen voor je paard, een gelpad geeft namelijk vering en drukverdeling maar je raakt toch niet je balans kwijt.

Maat opmeten zadeldek

Natuurlijk is de maat van een zadeldek af te lezen in een matentabel en deze is gemakkelijk te vinden op internet. Vertrouw niet altijd op de matentabel want deze kan afwijken van jouw paard. Daarom is het belangrijk om eerst een aantal zadeldekjes te passen zodat je precies de goede maat weet. Voor de maat van een zadeldek worden er 2 onderdelen van het paard gemeten, ten eerste word de rug lengte gemeten en vervolgens de onder lengte. Als je deze 2 onderdelen hebt opgemeten kun je de maat aflezen van een matentabel.

Het onderhoud van een zadeldek

Een zadeldekje kopen is slechts het begin, naast de aanschaf heb je ook het onderhoud van het zadeldek dit moet regelmatig gebeuren zodat het zadeldek zo lang mogelijk meegaat. Het belangrijkste is dat het zweet en het zand op de paardenrug word verwijdert zodat die geen schuurpapier maken van het zadeldek. De makkelijkste manier is om het zadeldek te laten wassen door een dekenwasserij. Maar als je dit gewoon met een wasmachine wil doen moet je het volgende doen, je moet er voor zorgen dat je zadeldekje zoveel mogelijk haarvrij is. Gebruik geen wasverzachter en was met een niet geparfumeerd wasmiddel. Dit voorkomt mogelijke allergische reacties. Witte dekjes zijn gemakkelijk schoon te houden met Kukkident, laat 2 tabletten mee wassen en alles is weer zo wit als te voren. Een andere tip is om een oude panty mee te wassen want alle haren zullen vast kleven aan de panty. Was een zadeldekje niet te warm maar dat staat altijd wel beschreven op het wasvoorschrift. Grasvlekken zijn te verwijderen door het dekje in te smeren met groene zeep voordat deze in de wasmachine gaat.

https://123ruitersport.nl/paard/zadeldekjes.html